Bioinformatická analýza potenciálních glykosyltransferas z Mycobacterium tuberculosis - Žufanová, Zuzana (2016)
Mycobacterium tuberculosis je patogenní bakterie, která svoji obranu proti imunitnímu systému hostitele zakládá mimo jiné na buněčné stěně. Tato práce se zabývá vybranými hypotetickými proteiny z M. tuberculosis CDC1551 s cílem nalézt glykosyltransferasy, které se podílí na stavbě buněčné stěny, díky čemuž jsou zajímavými terapeutickými cíli v boji proti této bakterii. Hypotetické proteiny byly srovnávány s již popsanými glykosyltransferasami pomocí analýzy hydrofobních klastrů (HCA) a predikované 3D struktury programy Phyre, RaptorX a I-TASSER. Na základě predikované struktury byly v proteinech vyhledávána vazebná místa. Dále byly u proteinů vyhledávány domény programem BLAST a predikovány transmembránové úseky balíkem programů PSIPRED. Pomocí výsledků byly vytipovány proteiny, které by mohly mít funkci glykosyltransferasy.