Diferenciace a typizace bakteriálních kmenů MALDI-TOF MS hmotnostní spektrometrií - Rakušan, David (2016)
Přesná a rychlá bakteriální diagnostika na kmenové úrovni je vzhledem k narůstajícímu výskytu rezistentních kmenů a neustálé hrozbě zneužití patogenních agens pro teroristický útok celospolečensky vysoce žádanou potřebou. Citlivost, rychlost a cenová dostupnost jsou jedny z klíčových nároků pro rutinní využití metody umožnující poddruhovou identifikaci. MALDI-TOF MS se v posledních letech ukázala jako nástroj splňující tyto požadavky.