Nerovnosti v diferenciálním a diferenčním počtu - Hrdlička, Jan (2016)
V této diplomové práci se venujeme studiu nerovností v diferenciálním a diferencním poctu. První kapitola je zamerena na základní pojmy. Následne studujeme elementární nerovnosti, které tvorí užitecné nástroje pro dokazování dalších nerovností. Dále studujeme integrální nerovnosti zahrnující funkci a její derivaci známé jako Opialova a Wirtingerova nerovnost. Následne uvedeme Cebyševovu integrální nerovnost. Na záver rozebereme Lyapunovovu nerovnost pro diferenciální rovnice. Pri studiu hledáme analogické výsledky mezi spojitými a diskrétními verzemi techto nerovností.