Pořadové testy s aplikacemi ve finanční matematice - Kenderová, Veronika; Navrátil, Radim, 1985-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2016)
V tejto diplomovej práci sa venujeme neparametrickým štatistickým metódam, konkrétne poradovým testom, ktoré nevyžadujú žiadne špeciálne predpoklady týkajúce sa rozdelenia náhodných veličín a napriek svojej jednoduchosti prinášajú rozumné výsledky. Postupne sa zaoberáme jednovýberovými, dvojvýberovými a viacvýberovými poradovými testami. Každý test aplikujeme aj na príklady z finančnej oblasti.
In this diploma thesis we deal with nonparametric statistical methods, specially with rank tests. They do not require any special assumptions regarding the distribution of random quantities. They result in correct solutions even though they are simple. We gradually describe one-sample, two-sample tests and also tests for comparison of several treatments. Finally, we apply each test in practical examples from financial field.
Vedoucí práce: Radim Navrátil
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: neparametrické metody; statistická analýza; nonparametric methods; statistical analysis; diplomové práce; master's theses