Pořadové testy s aplikacemi ve finanční matematice - Kenderová, Veronika (2016)
V tejto diplomovej práci sa venujeme neparametrickým štatistickým metódam, konkrétne poradovým testom, ktoré nevyžadujú žiadne špeciálne predpoklady týkajúce sa rozdelenia náhodných veličín a napriek svojej jednoduchosti prinášajú rozumné výsledky. Postupne sa zaoberáme jednovýberovými, dvojvýberovými a viacvýberovými poradovými testami. Každý test aplikujeme aj na príklady z finančnej oblasti.