Konzervace středověkých železných předmětů z Veselí nad Moravou - Tomášková, Jolana (2016)
Diplomová práce na téma „Konzervace středověkých železných předmětů z Veselí nad Moravou“ se zaměřuje na studium korozních produktů na železných archeologických nálezech z Veselí nad Moravou. V rámci práce jsou zveřejněny výsledky průzkumu korozních vrstev a prováděných korozních zkoušek. Dále práce shrnuje poznatky z odborných prací zabývajících se problematikou půdní koroze, nálezů vivianitu na archeologických nálezech, vlivem bakterií na vznik korozních produktů a mechanismy přeměny korozních produktů. Na závěr byl na základě zjištěných informací vypracován stručný návrh konzervátorského postupu.