Cirkulující mikroRNA u hematologických malignit - Zejdová, Michaela (2016)
Hematologické malignity patří mezi agresivní onemocnění s vysokou mortalitou. Vznikají narušením normální hematopoézy, na kterém se podílí i pozměněná exprese krátkých nekódujících molekul mikroRNA (miRNA). Pro prodloužení doby přežití a zlepšení kvality života pacientů s hematologickými malignitami je důležité najít vhodné biologické markery, jež by umožnily stanovení diagnózy, určení rizikových pacientů a monitorování průběhu nemoci. Tuto možnost nabízejí cirkulující miRNA nacházející se v tělních tekutinách člověka (periferní krev, moč, sliny aj.), které se vyznačují vysokou stabilitou, snadnou dostupností a korelují se stavem pacienta. V bakalářské práci je popsáno experimentální využití jejich rozdílné exprese u jednotlivých hematologických malignit.