Vliv fosfatáz na regulaci buněčného metabolismu a metabolismem zprostředkovaným změnám schopností sebeobnovy a diferenciace kmenových buněk - Rosypal, Martin (2016)
Kmenové buňky jsou základem tkáňové homeostázy. Poruchy spojené s vyčerpáním kmenových buněk vedou k funkčnímu selhání tkání a jsou také příčinou stárnutí. Schopnost sebeobnovy a diferenciace, dvou klíčových vlastností kmenových buněk, je výrazně ovlivněna stavem základního metabolizmu kmenových buněk. Laboratoř školitele se zabývá studiem regulace metabolizmu a signálních drah, kterými kmenové buňky metabolizmus regulují. Z dosavadního výzkumu vyplývá, že jednu z klíčových rolí v řízení metabolizmu kmenových buněk hrají fosfatázy jak na úrovni signálních drah (např. MAPK, PI3K atd.), tak na úrovni aktivace metabolických enzymů (např. řízení (de)aktivační fosforylace hexokinázy, pyruvátdehydrogenázy a její kinázy atd.). Tato práce si klade za cíl shromáždit informace o funkci jednotlivých známých fosfatáz v regulaci metabolizmu jak na úrovni signálních drah, tak na úrovni regulace aktivit metabolických enzymů a tím vybrat vhodné kandidáty k dalšímu praktickému výzkumu regulace metaboli