Výskyt a klinické následky genetického mosaicismu u lidských embryí - Kopčil, Pavel (2016)
Genetický mozaicismus je nalézán v časných stádiích embryonálního vývoje a je definován přítomností dvou a více buněčných linií tvořící plod. Je dáván do souvislosti s předčasnými porody, potraty a neúspěšnými pokusy o implantaci v průběhu léčby neplodnosti. První kapitoly jsou věnovány rozboru chromozomových aberací, mozaicismu a mechanismům jeho vzniku. Další části práce popisují fyziologický výskyt mozaicismu s jeho možnými patologickými dopady s důrazem na placentární mozaicismus. V posledních statích se práce zaměřuje na současné poznatky o výskytu mozaiek napříč embryonálním vývojem od stádia zygoty po blastocystu schopnou implantace.