Amplifikace genu ERBB2 u karcinomu prsu a její detekce - Charvátová, Lucie (2016)
Amplifikace nebo nadměrná exprese genu ERBB2 je přítomna u 15-25 % pacientek s karcinomem prsu. Tento gen kóduje tyrosinkinázový receptor ErbB2 (HER2) podílející se na regulaci buněčné proliferace, diferenciace a apoptózy. Amplifikace genu ERBB2 je spojena se špatnou prognózou, rezistencí vůči některým hormonálním prostředkům léčby a citlivostí na cílenou biologickou léčbu. Kvůli svému prediktivnímu a prognostickému významu je amplifikace nebo nadměrná exprese ERBB2 stanovována u všech případů invazivního karcinomu prsu, a to obvykle prostřednictvím imunohistochemie a/nebo fluorescenční hybridizace in situ. První část této práce podává stručný úvod do problematiky karcinomu prsu. Další kapitola se věnuje receptoru ErbB2 a jeho vlivu na karcinogenezi při amplifikaci genu ERBB2. Poslední část práce popisuje metody stanovení amplifikace a nadměrné exprese ERBB2 a některé jejich komplikace.