Metody editace genomu bakterií a jejich aplikace - Daňková, Marie (2016)
Cílem práce je podat přehled metod používaných k editování genomů, zejména systémů založených na ZFN, TALEN a CRISPR/Cas. Pozornost bude zaměřena především na možnosti využití těchto systémů k cíleným změnám v genomech bakterií, např. při přípravě konstruktů s antimikrobiálním charakterem umožňujících eliminovat patogenní bakterie. Dále bude zhodnocen dopad působení těchto systémů na horizontální přenos genů u bakterií a jejich význam pro evoluci bakteriálních druhů.