Influence of foreign molecules on the self-assembly of amphiphilic peptides - Vymazal, Radek (2016)
Samouspořádané struktury peptidů mohou být pro buňky životně důležité nebo naopak smrtelné, a proto je důležité vědět jak cizí molekuly přidané k samouspořádaným systémům ovlivňují morfologii a kinetiku výsledně vznikajících struktur. Takto nově vznikající struktury mohou být předpokladem pro vznik a vývoj nových léčiv nebo biomateriálů. Navzdory vývoji I výzkumu z posledních let nejsou dostupné zdroje o středně velkých komplexních samouspořádaných a stabilních strukturách. Hlavním cílem této diplomové práce je studium morfologie a a četnost výskytu modelových proteinových agregátů v závislosti na různých podmínkách pomocí počítačových simulací metodou Monte Carlo. Studovali jsme agregaci modelových proteinů odpovídajících amfifilními alfa-helixům v přítomnosti malých hydrofobních částic. Výsledkem bylo vytváření větších agregátů, nejčastěji tetramerů, pentamerů nebo hexamerů, které bez přítomnosti hydrofobních částic nebyly nevytvářeny vůbec. Maximální zisk těchto větších ...