Zebrafish embryo assay and its application in the research of chemical mixtures - Jonáš, Adam (2016)
Embryonální test s Danio rerio poskytuje všestranné využití ve výzkumu a je považován za náhradu testování na zvířatech dle platné legislativy EU a principu 3R. Zvláště v toxikologii umožňuje test s embryi Danio rerio nahradit mnoho tradičních testů s dospělci ryb při výzkumu směsí, environmentálních vzorků, estrogenity, neurotoxicity, teratogenity nebo mortality. Chemické směsi zůstávají významnou výzkumnou otázkou vzhledem k jejich komplexitě a limitované předpověditelnosti. Je náročné posoudit jejich kombinované efekty jako například endokrinní disrupci či neurotoxicitu. Cílem této dizertace bylo posoudit použitelnost testů s embryi Danio rerio pro výzkum chemických směsí, které zahrnovaly vzorky z cyanobakterií (Study I a II), směsí prioritních látek z rámcové směrnice o vodách (Study III) a odtoků z čistíren odpadních vod (Study IV). Jako nástavba ke standardním letálním a subletálním efektům sledovaným u Danio rerio byla v této dizertaci hodnocena estrogenita a neurotoxicita ...