Kmenové a progenitorové buňky plic - Michaliková, Barbora (2016)
Plíce, jakožto životně důležitý orgán, jsou tvořeny širokým spektrem buněčných typů. Míra obnovy těchto buněk je za stabilních podmínek poměrně nízká. Nicméně se ukázalo, že při poškození plicní tkáně se jejich počet dramaticky zvyšuje. Tato skutečnost vedla k hypotéze, že se v plicích kromě endogenních kmenových buněk zajišťujících homeostázu vyskytují také populace multipotentních buněk, které setrvávají v klidovém stavu. Při poškození jsou tyto buňky aktivovány a následně schopny regenerace poškozené tkáně. Cílem této bakalářské práce je shrnutí nejnovějších poznatků o existenci kmenových a progenitorových buněk endodermálního i mezodermálního původu, a to jak během vývoje plic, tak v dospělém organismu. Zabývá se jejich lokalizací, fenotypem i chováním za různých podmínek. Závěr práce nastiňuje pokrok v diferenciaci exogenních kmenových buněk do plicních progenitorů, které mají velký potenciál pro studium onemocnění plic a pro buněčné terapie.