2D model geologického vývoje a termální historie podél seismických profilů 5/83 a 5/84 - Jirman, Petr; Geršlová, Eva, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2016)
Cílem práce bylo vytvořit 2D model geologického vývoje a termální historie podél seismických profilů 5/83 a 5/84, které leží v jihovýchodní části kulmu Nízkého Jeseníku. Výsledný model byl vytvořen v programu PetroMod 2D firmy Schlumberger a je založen na starší interpretaci seismických profilů a profilu opěrného vrtu Potštát-1, ze kterého byla využita dostupná data petrofyzikální a kalibrační. Model geologického vývoje je založen na následujícím scénáři: kulmská souvrství byla sunuta na vzdálenost 31,5 km v době od 325 do 320 Ma a silně erodována. Během sunutí dochází v intervalu od 322 do 320 Ma k odlupování podložních vápenců a tvorbě duplexního systému vápenců, jak jej zachytil vrt Potštát-1.
The aim of this study was to create a 2D model of geological development and thermal history along the seismic profiles 5/83 and 5/84 in the Culm area of Nízký Jeseník mountains. The final model was created using PetroMod 2D software of Schlumberger. The model is based on the older geological interpretation of studied seismic profiles and sedimentary profile of the deep borehole Potštát-1 from which the petrophysical and calibration data were used. The model of the geological development is based on the next scenario: Culm sequences were thrust to the length of 31.5 km from 325 to 320 Ma and strongly eroded during the thrusting. Between 322 and 320 Ma the carbonate duplex system drilled by the Potštát-1 borehole was created as a result of peeling off the underlying carbonates caused by thrusting. The thrust fault drilled by the borehole was also created in 321XMa within the framework of the Culm sequences.
Vedoucí práce: Eva Geršlová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: geologický vývoj Země; kulm; termální prameny -- Česko; geological history of the Earth; thermal springs -- Czechia; Nízký Jeseník (Česko : pohoří); Nízký Jeseník Mountains (Czechia); diplomové práce; master's theses