Model chování mikulovských slínovců v odlišných teplotně tlakových podmínkách - Zouharová, Barbora; Geršlová, Eva, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2016)
Cílem mé diplomové práce bylo vytvořit pravděpodobný vývoj mikulovských slínovců v různých teplotně tlakových podmínkách. Mikulovské slínovce jsou považovány za hlavní zdrojovou horninu uhlovodíků vídeňské pánve. Doposud ale nebyly hodnoceny okrajové teplotně tlakové podmínky, při kterých mohou vznikat uhlovodíky. Součástí práce je také vyhodnocení variability souvrství z pohledu tvorby uhlovodíků. Pro tento účel byly analyzovány vzorky z jednoho vrtu s krokem 10 cm. U 39 vzorků byl stanoven obsah organického uhlíku a parametry pyrolýzy RockEval. Pomocí programu Petromod 1D od firmy Schlumberger byly vytvořeny scénáře možného vývoje v čase. Pomocí kalibračních křivek byl hodnocen vliv: a) intenzity tepelného toku, b) litologie podložního souvrství a mikulovských slínovců, c) mocnosti erodovaných jednotek v období jura-křída, d) odlišného obsahu organické hmoty (1,8 a 4 % hm). Získaná data dokládají faciální stálost mikulovských slínovců a jejich dobrý uhlovodíkový potenciál.
The purpose of my master´s thesis was to create a probable development of marlstones from Mikulov under the different thermal pressure conditions. Marlstones from Mikulov are considered to be the main source of hydrocarbons in the Vienna Basin. So far there have't been evaluated peripheral thermal and pressure conditions for the genesis of hydrocarbons. Part of the work is evaluation of variability of the formation from the point of view of creation of hydrocarbons. For this purpose were analysed samples from one drill with 10 centimeters step. In 39 samples was established the concentration of total organic carbon and parameters of the RockEval pyrolysis. By means of the program Petromod 1D from the Schlemberger company were created scenarios of development of hydrocarbons in time.
Vedoucí práce: Eva Geršlová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: slínovec; Mikulov (Břeclav, Česko : oblast); Vídeňská pánev; Mikulov Region (Břeclav, Czechia); Vienna Basin; diplomové práce; master's theses