Vliv extrémního prostředí Antarktidy na vybrané parametry imunitního systému - Zezulová, Olivie; Žákovská, Alena, 1962-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Pobyt na Antarktidě je ztěžován mnoha faktory, které na člověka během expedice působí. Tyto odlišné životní podmínky jsou zodpovědné za narušení integrity organismu vedoucí k fyziologickým změnám. Tato práce se zabývá změnami imunologických parametrů a jejich vlivem na jednotlivé komponenty imunitního systému. Pozornost je kladena na změny sérových a sekrečních hladin imunoglobulinů a cytokinů. Můžeme říct, že pobyt v Antarktidě má imunosupresivní účinky, které vedou k reaktivaci latentních herpes virů a zvýšenému riziku vzniku onemocnění.
Residing in the Antarctica is embarrassed by many factors which have effect on a human during an expedition. These different factors are responsible for the disruption of integrity of organism which leads to physiological changes. This thesis is concerned with the changes of immunologic parameters and their influence on separate immune system's components. It focuses on the serum and secretion levels of immunoglobulins and cytokines. We can say that residing in Antarctica has immunosuppressive impact, which leads to the reactivation of latent herpesviruses and increased the chances for this disease to occur.
Vedoucí práce: Alena Žákovská
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: bakalářské práce; bachelor's theses; Immunity, Humoral; Immunity, Mucosal; Immunoglobulins; humorální imunita; slizniční imunita; imunitní systém; imunoglobuliny; kortizol; cortisol; immune system