Krevní skupiny a jejich vztah k onemocněním - Lefnerová, Tereza (2016)
Antigeny krevních systémů AB0 a Lewis jsou glykoproteinové struktury exprimované na povrchu červených krvinek, ale také na jiných tělních buňkách nebo v sekretech. V systému AB0 rozlišujeme 4 fenotypy: A, B, AB a 0, v závislosti na přítomnosti antigenů A, B nebo H. Nejčastějšími antigeny sytému Lewis jsou Lea a Leb. Je známo už mnoho let, že exprese antigenů krevních může jejich nositelům poskytnout určitou výhodu nebo nevýhodu v souvislosti s různými nemocemi. Jedinci krevní skupiny 0 jsou více resistentní k malárii, než jedinci jiných krevních skupin. Naopak vředová choroba způsobená H. pylori se častěji vyskytuje u osob fenotypu 0. S přítomností H. pylori je také silně asociována exprese antigenů Leb. V případě infekce enterotoxigenní E. coli jsou výsledky nejednoznačné, uvažuje se vyšší riziko pro jedince s fenotypem A nebo 0. A nakonec, v případě onemocnění cholerou je zjištěno významně vyšší riziko pro jedince krevní skupiny 0.