Úloha ABC transportérů v centrálním nervovém systému - Jastrzembski, Pavel (2016)
Mozek je velice složitý orgán sestávající se z mnoha různých buněčných typů, které dohromady musejí udržovat mikroprostředí, ve kterém jsou schopny plně fungovat. Musejí tak neustále odolávat toxinům z vnějšího, ale i vnitřního prostředí. K této obraně jsou buňky této tkáně vybaveny speciálními proteinovými pumpami - ABC transportéry. V mozkové tkáni jsou nejvíce exprimovány ABCA1, ABCB1, ABCC1, ABCG1 a ABCG2 transportéry. Právě tyto transportéry jsou schopny odolávat mnoha různým léčivům a současně dokáží regulovat hladinu přirozeně se vyskytujících látek. Dysfunkce těchto proteinů tak může vést ke vzniku vážných onemocnění, jakými jsou Alzheimerova choroba, nebo může kompletně narušit vývoj centrální nervové soustavy plodu.