Klinické a imunologické aspekty bakteriofágové terapie - Franzová, Kateřina; Pantůček, Roman, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Bakteriofágy jako přirozené viry bakterií byly k léčbě bakteriálních infekcí používány již od dob jejich objevu před téměř 100 lety. Kvůli nedostatečné znalosti jejich biologie a pozdějšímu objevu antibiotik se však od bakteriofágové terapie upustilo. V současné době prudce roste výskyt multirezistence k antibiotikům u kmenů klinicky významných bakterií a je zapotřebí najít jiné způsoby léčby. Bakteriofágová terapie prochází renesancí a její výzkum se začíná provádět v mnoha západních zemích. Tato práce shrnuje poznatky o možném využití bakteriofágové terapie především v závislosti na volbě vhodného a bezpečného bakteriofága, metodě přípravy a purifikace preparátu a reakcích imunitního systému léčené osoby.
Bacteriophages, or natural viruses of bacteria, were used for treatment of bacterial infections since their discovery almost a 100 years ago. Because of insufficient knowledge of their biology and the later discovery of antibiotics, the bacteriophage therapy has been abandoned. Occurrence of multi-resistance to antibiotics in strains of clinically important bacteria currently increases significantly and other methods of treatment have to be found. Bacteriophage therapy is being renewed and researched in many countries of the western world. This work summarizes knowledge on possible use of bacteriophage therapy, especially in dependence on selection of a suitable and safe bacteriophage, on method of preparation and purification of the preparation and on reactions of the immune system of the person undergoing treatment.
Vedoucí práce: Roman Pantůček
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: bakteriofágy; biologická léčba; enzybiotika; fágová terapie; rezistence vůči antibiotikům; antibiotics resistance; bacteriophages; biologic therapy; enzybiotics; Phage Therapy; bakalářské práce; bachelor's theses