Epiteliálně-stromální interakce ve vývoji a nádorech mléčné žlázy - Gerych, Tomáš (2016)
Obsahem této bakalářské práce je shrnutí dosavadních významných zjištění týkajících se epiteliálně-stromálních interakcí v normální či maligně postižené mléčné žláze. Tento cíl je sledován jak z pohledu mléčné žlázy člověka, tak z pohledu mléčné žlázy myši, modelového organizmu využívaného ke studiu této problematiky v laboratorní praxi. Komunikace mezi epiteliálními buňkami a složkami stromatu mléčné žlázy probíhá ve dvou formách. První možností je parakrinní komunikace, druhou formou je mechanosignalizace.