Molekulární patogeneze folikulárního lymfomu - Deván, Ján (2016)
Tato bakalářská práce se věnuje molekulární patogenezi folikulárního lymfomu. Zameřuje se na význam jednotlivých genomických aberací, změn v genové expresi a složení mikroprostředí, které zasahují do vývoje normálních i maligních B-lymfocytů. Jsou sumarizovány zejména příčiny a dopad deregulace epigenetických regulátorů, genů specifických pro vývoj lymfocytů v germinálních centrech, transkripčních represorů a aktivátorů, jakožto i změn v aktivitě a kompozici nádorového mikroprostředí, které patří k nejvíce frekventovaným událostem spjatých s folikulárním lymfomem. Práce se zabýva jejich funkčním významem v biologii folikulárního lymfomu a stejně tak i jejich predikční a prognostickou hodnotou.