Molekulární metody editace genomu - Dudáš, Martin; Hudzieczek, Vojtěch, 1986-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Techniky umožňující specificky editovat genom představují neocenitelný nástroj genového inženýrství využívaný v základním i aplikovaném výzkumu. Přesné zavedení požadovaných mutací bylo ale v minulosti limitováno metodami s nízkou účinností a specifitou. Objevení programovatelných nukleáz představovalo revoluci, která otevřela cestu mnohem přesnější úpravě genomu a to i u organizmů, v kterých to bylo do té doby problematické nebo nemožné. Tahle práce popisuje čtyři v současnosti známé rodiny programovatelných nukleáz a to: ZFNs, meganukleázy, TALENs a CRISPR/Cas. Pozornost je při jednotlivých rodinách věnována hlavně mechanizmu jejích fungování, přednostem a záporům. Ve vybraných případech jsou též uvedeny studie, které výrazně přispěly k zdokonalení metod pracujících s danými nukleázami anebo byly jiným způsobem významné. Diskutovány jsou také reparační mechanizmy zodpovědné za opravu vytvořených zlomů v DNA. V závěru práce je v krátkosti poukázáno na některé problémy, které zavedení
Techniques that allow to specifically edit genome represent invaluable tool of genetic engineering, that is being used in both, basic and applied research. In past, however, precise introduction of mutations was limited by methods that were not enough effective or specific. The discovery of programmable nucleases was viewed as a revolution that opened the way for much more precise genome editing, even in organisms where editing was previously considered to be problematic or impossible. This thesis describes four families of programmable nucleases that are currently known: ZFNs, meganucleases, TALENs and CRISPR/Cas. The Mechanism of their function is explained for each family with commentary on its advantages and weaknesses. Additionally, there are mentions of some works that considerably improved methods connected with given nucleases or were otherwise important. Reparation pathways for DNA breaks are also discussed. Lastly, this thesis also refers to some of the problems which are con
Vedoucí práce: Vojtěch Hudzieczek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: CRISPR-Cas systémy; editace genomu; meganukleázy; nukleázy zinkového prstu; nukleázy; programovatelné nukleázy; TALENs; zinc finger nukleázy (ZFN); genome editing; meganucleases; nucleases; programmable nucleases; Zinc finger nucleases (ZFNs); CRISPR-Cas Systems; Transcription Activator-Like Effector Nucleases; bakalářské práce; bachelor's theses