Molekulární metody editace genomu - Dudáš, Martin (2016)
Techniky umožňující specificky editovat genom představují neocenitelný nástroj genového inženýrství využívaný v základním i aplikovaném výzkumu. Přesné zavedení požadovaných mutací bylo ale v minulosti limitováno metodami s nízkou účinností a specifitou. Objevení programovatelných nukleáz představovalo revoluci, která otevřela cestu mnohem přesnější úpravě genomu a to i u organizmů, v kterých to bylo do té doby problematické nebo nemožné. Tahle práce popisuje čtyři v současnosti známé rodiny programovatelných nukleáz a to: ZFNs, meganukleázy, TALENs a CRISPR/Cas. Pozornost je při jednotlivých rodinách věnována hlavně mechanizmu jejích fungování, přednostem a záporům. Ve vybraných případech jsou též uvedeny studie, které výrazně přispěly k zdokonalení metod pracujících s danými nukleázami anebo byly jiným způsobem významné. Diskutovány jsou také reparační mechanizmy zodpovědné za opravu vytvořených zlomů v DNA. V závěru práce je v krátkosti poukázáno na některé problémy, které zavedení