Význam genomiky, transkriptomiky a proteomiky pro určení molekulárních podskupin meduloblastomu - Hropko, Matej; Nekulová, Marta; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Meduloblastóm je vysoko agresívny detský mozgový nádor, ktorý je aj cez pokroky v liečbe stále príčinou úmrtí približne desať percent všetkých detí, ktoré umierajú v dôsledku nádorového ochorenia. Intenzívna liečba má často trvalé následky, ktoré negatívne ovplyvňujú kvalitu ďalšieho života. Je preto dôležité stanoviť uXkaždého pacienta mieru rizika aXzXnej vyplývajúcu intenzitu liečby. VXsúčasnosti sa tak deje na základe veku pacienta, prítomnosti metastáz, možnosti chirurgického odstránenia nádoru, histopatologických charakteristík atď. V posledných rokoch sa stále viac uplatňujú aj metódy molekulárnej biológie, ktoré umožňujú podrobnejšiu klasifikáciu nádoru, aXteda aj presnejšie určenie vhodnej liečby. Na základe analýzy transkriptómov boli identifikované štyri základné molekulárne podskupiny meduloblastómu, ktoré je možné ešte ďalej deliť na skupiny sXrozdielnou prognózou. Pre identifikáciu génov, ktoré sú zapojené vXpatogenéze meduloblastómu, sú využívané metódy sekvenovania nove
Medulloblastoma is a highly aggressive pediatric brain tumor. Despite advances in treatment, 10 % of all cancer related deaths are caused by this malignancy. Intensive treatment is necessary, however, it has negative side effects that affect patient's quality of life. Therefore a risk stratification is very important for determination of the treatment intensity. The risk is defined according to patient's age, presence of metastases, possibility of surgical resection, histopathology, etc. In last few years, methods of molecular biology are increasingly applied. These techniques allow a more detailed classification of the tumors and thus determination of the appropriate therapy. According to the transcriptome analysis there are four molecular subgroups of medulloblastoma, which can be further divided into subtypes with different prognoses. New methods of molecular biology as are next generation gene sequencing and detection of epigenetic changes are used for identification of genes invo
Vedoucí práce: Marta Nekulová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Text slovenský; titulní list v češtině; abstrakt český a anglický
Keywords: genomika; meduloblastom; molekulární onkologie; nádorové markery; patogeneze; proteomika; genomics; Medulloblastoma; molecular oncology; pathogenesis; proteomics; tumor markers; bakalářské práce; bachelor's theses