Význam genomiky, transkriptomiky a proteomiky pro určení molekulárních podskupin meduloblastomu - Hropko, Matej (2016)
Meduloblastóm je vysoko agresívny detský mozgový nádor, ktorý je aj cez pokroky v liečbe stále príčinou úmrtí približne desať percent všetkých detí, ktoré umierajú v dôsledku nádorového ochorenia. Intenzívna liečba má často trvalé následky, ktoré negatívne ovplyvňujú kvalitu ďalšieho života. Je preto dôležité stanoviť uXkaždého pacienta mieru rizika aXzXnej vyplývajúcu intenzitu liečby. VXsúčasnosti sa tak deje na základe veku pacienta, prítomnosti metastáz, možnosti chirurgického odstránenia nádoru, histopatologických charakteristík atď. V posledných rokoch sa stále viac uplatňujú aj metódy molekulárnej biológie, ktoré umožňujú podrobnejšiu klasifikáciu nádoru, aXteda aj presnejšie určenie vhodnej liečby. Na základe analýzy transkriptómov boli identifikované štyri základné molekulárne podskupiny meduloblastómu, ktoré je možné ešte ďalej deliť na skupiny sXrozdielnou prognózou. Pre identifikáciu génov, ktoré sú zapojené vXpatogenéze meduloblastómu, sú využívané metódy sekvenovania nove