Role nekódujících RNA v biologii B-buněčných malignit - Chochola, Václav (2016)
Tato bakalářská práce se věnuje roli microRNA (miRNA), krátkých nekódujících RNA, které v buňkách plní úlohu regulátorů genové exprese. Stejně jako protein-kódující geny, mohou být i miRNA v případě deregulace zapojeny do biologie jak solidních, tak i hematologických nádorů. Prvním takovým onemocněním, u kterého bylo objeveno přímé zapojení deregulace miRNA do patogeneze, byla chronická lymfocytární leukémie (CLL). Bakalářská práce shrnuje poznaky o úloze miRNA v patogenezi CLL a jiných B-buněčných malignit v kontextu jejich další známé patogeneze.