Využití mikrofluidiky v metabolickém inženýrství - Solanský, Pavel; Prokop, Zbyněk, 1974-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Práce se skládá ze dvou hlavních částí. První část se věnuje metabolickému inženýrství a popisuje základní výpočetní a experimentální techniky využívané v tomto oboru. Detailněji je rozebrán postup vývoje umělé degradační dráhy 1,2,3-trichloropropanu. Druhá část je věnována mikrofluidice jakožto perspektivní technologii využitelné na poli metabolického inženýrství. Jsou zde popsány její výhody a limitace, nejdůležitější postupy výroby mikrofluidních zařízení, běžně používané koncepty a propojení s jinými technologiemi. V závěrečné části jsou uvedeny příklady využití mikrofluidiky v souvislosti s metabolickým inženýrstvím.
The thesis is composed of two main parts. The first part deals with metabolic engineering and it describes basic computational and experimental techniques used in this field. A developement of an artificial degrading pathway of 1,2,3-trichloropropane is discussed in detail. The second part is focused on microfluidics as a perspective technology usable in the field of metabolic engineering. Its advanteges and limitations, main fabrication procedures of microfluidics devices, commonly used concepts and a connection with other technologies are described here. Several examples of the usage of microfluidics in a connection with metabolic engineering are given in the closing part.
Vedoucí práce: Zbyněk Prokop
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: metabolické inženýrství; mikrofluidika; proteinové inženýrství -- metody; trichlorpropan; Metabolic Engineering; protein engineering -- methods; trichloropropane; Microfluidics; bakalářské práce; bachelor's theses