Protein Wwox a jeho úloha v biologii buňky - Vránová, Tereza (2016)
Tato bakalářská práce se věnuje proteinu Wwox, který je považován za nádorový supresor. Wwox obsahuje dvě vazebné domény WW zodpovědné za vznik protein-proteinových interakcí, které se odehrávají v různých částech buňky. Přesná intracelulární lokalizace samotného proteinu Wwox ovšem dodnes zůstává nejasná. Interakce Wwox s ostatními proteiny jsou nezbytné pro jeho zapojení do důležitých buněčných procesů, jako je spouštění apoptózy nebo regulace proliferace. V mnoha typech nádorů byla nalezena snížená či zcela chybějící exprese proteinu Wwox, což napovídá jeho funkci v procesu, resp. prevenci karcinogeneze.