Transkripční faktor STAT3 jako regulátor buněčného metabolismu - Vodičková, Vladislava (2016)
V této bakalářské práci se věnuji funkci transkripčního faktoru STAT3. STAT3 hraje významnou úlohu v regulaci biologických pochodů mnoha typů buněk včetně kmenových. V poslední době se však ukazuje, že význam proteinu STAT3 nemusí spočívat jen v regulaci exprese genů, které přímo ovlivňují buněčné dělení, diferenciaci buněk a apoptózu, ale také v regulaci energetického metabolismu buněk. STAT3 je spojen s buněčným metabolismem na několika úrovních, což naznačuje jeho obrovský význam v regulaci stálosti vnitřního prostředí buňky. STAT3 tedy reguluje mnoho pochodů, které jsou pro buňky životně důležité a kvůli jeho rozsáhlému významu má i důležitou úlohu v tumorigenezi.