Význam malých molekul RNA u gram-pozitivních bakterií - Šimečková, Hana; Mašlaňová, Ivana; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Tato bakalářská práce pojednává o malých molekulách RNA u grampozitivních bakterií. Ty jsou v současné době předmětem intenzivního výzkumu díky pokročilým sekvenačním metodám umožňujícím podrobnější studium transkriptomu. Práce se zaměřuje na nekódující molekuly RNA, shrnuje nejnovější poznatky o malých regulačních sRNA, jejich významu a mechanismu působení. Věnuje se cis-kódovaným a trans-kódovaným sRNA a „riboswitch“ elementům. Jedním z hlavních cílů práce bylo shrnutí nejnovějších poznatků o těchto molekulách u patogenní bakterie Staphylococcus aureus, především o RNAIII, efektoru agr „quorum sensing“ systému.
This bachelor thesis deals with small RNA molecules in Gram-positive bacteria. They are currently subject of intense research due to advanced sequencing technologies allowing the better study of transcriptome. It focus on noncoding RNA molecules, summarises the latest findings about small regulatory RNAs, its significance and mechanism of action. The thesis covers cis-encoded and trans-encoded sRNA and riboswitch. One of the main aims is to summarise this findings in pathogenic bacteria Staphylococcus aureus, focusing on RNAIII, the effector of agr quorum sensing system.
Vedoucí práce: Ivana Mašlaňová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: grampozitivní bakterie; malá regulační RNA; molekulární bakteriologie; ncRNA (nukleová kyselina); riboswitch; sRNA; Staphylococcus aureus; gram-positive bacteria; molecular bacteriology; ncRNA; small regulatory RNA (sRNA); bakalářské práce; bachelor's theses