Význam malých molekul RNA u gram-pozitivních bakterií - Šimečková, Hana (2016)
Tato bakalářská práce pojednává o malých molekulách RNA u grampozitivních bakterií. Ty jsou v současné době předmětem intenzivního výzkumu díky pokročilým sekvenačním metodám umožňujícím podrobnější studium transkriptomu. Práce se zaměřuje na nekódující molekuly RNA, shrnuje nejnovější poznatky o malých regulačních sRNA, jejich významu a mechanismu působení. Věnuje se cis-kódovaným a trans-kódovaným sRNA a „riboswitch“ elementům. Jedním z hlavních cílů práce bylo shrnutí nejnovějších poznatků o těchto molekulách u patogenní bakterie Staphylococcus aureus, především o RNAIII, efektoru agr „quorum sensing“ systému.