Metoda CRISPR/Cas9 a její využití pro genetické modifikace kmenových buněk - Svobodová, Eliška (2016)
Tato bakalářská práce se věnuje metodě CRISPR/Cas9. Jedná se o jednu z metod genového inženýrství současné doby, která k vyhledání a navázání se na cílovou sekvenci využívá krátkou sekvenci RNA. Pro jednoduchost přípravy a relativně vysokou přesnost úpravy genomu se tato metoda využívá i k modifikacím kmenových buněk. Kmenové buňky jsou pro svou schopnost pluripotence důležitým artiklem v genové terapii a možnost genetických modifikací by značně posunula hranice současné medicíny. Tato práce se konkrétně věnuje lidským embryonálním kmenovým buňkám a indukovaným pluripotentním kmenovým buňkám.