Plasticita signálních drah nádorových buněk jako výsledek dynamických změn nádorového mikroprostředí - Souralová, Tereza (2016)
Nádorové onemocnění vzniká řadou na sebe navazujících mutací, které vedou k deregulaci proliferace a buněčných pochodů. Pro nádorové mikroprostředí je typická extracelulární acidóza, nedostatek živin a nízké hladiny kyslíku (hypoxie). S nádorovou progresí se podmínky nádorového mikroprostředí dynamicky mění. Proto je pro buňky nezbytné pomocí signálních drah zajistit patřičnou odpověď. Výsledkem této komunikace je aktivace či inhibice genů, které buňkám pomáhají s adaptací na nově vznikající podmínky. Mezi nejvýznamnější signální dráhy patří PI3K/AKT/HIF-1α a Ras/Raf/MEK/ERK, které se na této komunikaci podílejí, a proto jsou dobrým cílem pro nádorovou terapii. V této práci je stručně popsáno nádorové onemocnění a jeho vznik. V dalších kapitolách je přiblíženo nádorové mikroprostředí, které se dynamicky mění v průběhu karcinogeneze. Značná část práce je věnována popisu signálních drah PI3K/AKT/HIF-1α a Ras/Raf/MEK/ERK. Závěrem jsou popsány inhibitory vázající se na jednotlivé komponent