Význam PI3K(s) v patogenezi lidských nádorových onemocnění - Součková, Adéla (2016)
Tato bakalářská práce přináší souhrn poznatků o významu PI3K(s) v patogenezi lidských nádorových onemocnění. PI3Ks hrají velmi významnou roli v mnoha buněčných procesech, jakými jsou například apoptóza, proliferace, buněčný růst, metabolismus glukózy a angiogeneze. Hyperaktivací jednotlivých komponent signální dráhy PI3K dochází často k nádorové transformaci buněk. Tyto buňky pak mohou mít narušený proces apoptózy a mohou nadměrně proliferovat. Dráha PI3K je také často hyperaktivní u osteosarkomu a rhabdomyosarkomu. Jedná se o velmi závažná nádorová onemocnění vyskytující se především u dětí a adolescentů. Pravděpodobnost úplného vyléčení těchto onkologických pacientů je relativně nízká, proto je třeba těmto nádorovým onemocněním věnovat patřičnou pozornost.