Vliv polymorfizmů kandidátních genů na patogenezi Alzheimerovy choroby - Prachař, Marek (2016)
Alzheimerova choroba je onemocnění, které postihuje více než 100 tisíc osob v České republice. Onemocnění se projevuje v průběhu přibližně pěti let progredující demencí končící smrtí. Počet postižených rok od roku postupně stoupá tak, jak stárne populace. Objevení příčin Alzheimerovy choroby je v současné době prioritou psychiatrického výzkumu. Cílem práce je shrnutí dosavadních poznatků o molekulárních příčinách Alzheimerovy choroby s odkazem na výsledky asociačních studií.