Fyziologické a patologické důsledky buněčné senescence - Horáková, Adéla (2016)
Buněčná senescence je stav trvalého zastavení buněčného cyklu, který je doprovázen morfologickými, biochemickými i molekulárními změnami, přičemž buňka jako taková zůstává stále metabolicky aktivní. Jde o významný nádorově supresorový mechanismus, který se podílí na regeneraci tkání a účastní se embryonálního vývoje. Se zvyšujícím se věkem dochází k akumulaci senescentních buněk ve tkáních, neboť je imunitní systém není schopen dostatečně rychle odstranit. V takovém případě senescence paradoxně podporuje vznik patologických stavů, jakými jsou rakovina a s věkem související onemocnění. Cílem této práce je popsat fyziologické i patologické důsledky buněčné senescence.