Využití metody CRISPR pro manipulaci savčích buněk - Gybeľ, Tomáš (2016)
CRISPR (z angl. clustered regularly interspaced short palindromic repeats; sdružené pravidelně rozmístněné krátké palindromatické repetice)/Cas (z ang. CRISPR-associated proteins; CRISPR-asociované proteiny) je systém adaptivní imunity u baktérií, který byl modifikovaný v nástroj genetického inženýrství, metodu CRISPR/Cas. Za krátké období od prokázání její využitelnosti v cíleném genetickém inženýrství savčích buněk v roku 2012, přes její prvé použití na lidských embryích v roku 2015, až po dnešní den, prošla metoda CRISPR/Cas významnými vylepšeními a adaptacemi, které v současnosti tvoří rozsáhlý „CRISPR toolkit“, použitelný nejen pro genové manipulace. Tato práce nabízí širší přehled metod a přístupů založených na metodě CRISPR/Cas, které je možné aplikovat v manipulacích se savčími buňkami. Přehled začíná využitím technologie CRISPR/Cas9 pro tvorbu knock-outů, následuje popis modifikací vedoucích k dokonalé opravě homologní rekombinací, až po náčrt zvyšující se aplikovatelnosti CRI