Příprava histonových extraktů pro charakterizaci posttranslačních modifikací - Staňková, Zuzana (2016)
Diplomová práce je zaměřena na přípravu histonových extraktů pro charakterizaci posttranslačních modifikací. Při nejčastěji používané metodě pro izolaci histonů může údajně docházet ke ztrátě modifikací labilních v kyselém prostředí - fosforylacím. Praktická část se proto zabývá dvěma jinými postupy, a to metodě s využitím vysoké koncentrace soli a metodě s použitím soli a močoviny, které by měly být šetrnější k fosforylacím. Histonové extrakty byly hodnoceny z dat získaných z hmotnostně-spektrometrické analýzy z různých hledisek. Ani jedna z testovaných metod histonové extrakce nedominovala ve všech sledovaných parametrech, naopak byla demonstrována exkluzivita jednotlivých izolačních metod pro stanovení konkrétních histonových proteoforem. Z výsledků lze potvrdit zásadní vliv přípravy vzorku v celkové strategii charakterizace histonových modifikací pomocí hmotnostní spektrometrie.