Tvorba fosforylační mapy proteinu Dishevelled - Rádsetoulal, Matěj (2016)
Proteiny jsou častým cílem posttranslačních modifikací, které jim dávají nové vlastnosti. V této diplomové práci jsme se zabývali proteinem Dishevelled, který je jednou z podstatných komponent signalizace Wnt a který reguluje její průběh. Pomocí hmotnostní spektrometrie jsme analyzovali fosforylace proteinu hDVL3 indukované osmi asociovanými kinázami přičemž byly nalezeny desítky fosforylovaných aminokyselin. Hlavním výstupem této práce tedy je fosforylační „mapa“ proteinu Dvl, která určila místa specifická pro jednotlivé kinázy. Vliv fosforylovaných aminokyselin na průběh Wnt signalizace jsme se snažili ověřit také funkčními testy. Vybrané fosforylované seriny/threoniny byly mutovány na alanin a byl zkoumán důsledek těchto mutací hDVL3 na průběh Wnt/β-kateninové dráhy a na změnu elektroforetické migrace hDVL3, která je jedním ze znaků aktivované Wnt signalizace. Také jsme ověřili funkčnost fosfo specifických protilátek proti hDVL3, avšak pouze část z připravených protilátek se ukázala