Úloha mikroRNA molekul v přeprogramování buněk - Pešková, Lucie (2016)
Buněčné přeprogramování diferencovaných buněk do indukovaných pluripotentních kmenových (iPS) buněk představuje slibný nástroj pro získávání klinicky významných buněčných typů pro biomedicínský výzkum a buněčné terapie. Běžně využívané postupy přeprogramování založené na virovém doručení s pluripotencí asociovaných transkripčních faktorů však limitují možnosti využití iPS buněk v klinické praxi. Vhodnými kandidáty pro bezpečné přeprogramování jsou krátké nekódující RNA molekuly, známé jako mikroRNA, neboť jsou významnými regulátory mnoha buněčných procesů včetně specifikace buněčného osudu. Tato diplomová práce se zaměřuje na identifikaci mikroRNA molekul, které usnadňují nebo přímo indukují přeprogramování lidských somatických buněk do pluripotentního stavu. Kandidátní mikroRNA byly ektopicky exprimovány nebo inhibovány v dermálních fibroblastech a byla studována jejich schopnost usnadnit přeprogramování do iPS buněk v přítomnosti faktorů přeprogramování Oct3/4, Sox2, Klf-4 a c-Myc. V