Studium povrchových dějů na nanočásticích kovů prostřednictvím Knudsenovy efúzní hmotnostní spektrometrie - Hejduková, Martina; Brož, Pavel, 1966-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2016)
Práce se zabývá studiem povrchových dějů na vybraných bimetalických nanočásticích. Je známo, že nanočástice mají tendenci snižovat svoji povrchovou energii agregací do větších shluků. Tomu lze zabránit stabilizací nanočástic organickými látkami, které se stávají součástí celé soustavy. Ke studiu byly vybrány oleylamin a polyvinylalkohol, látky běžně používané ke stabilizaci nanočástic a detekovatelné vysokoteplotní hmotnostní spektrometrií. Spektrální údaje byly použity k posouzení mechanismu desorpce studovaných organických látek z povrchu vybraných bimetalických nanočástic a katalytických vlastností těchto nanočástic. Jedná se o výzkum důležitý pro vývoj pokročilých materiálů.
This diploma thesis concerns study of surface effects on selected bimetallic nanoparticles. It is generally known that nanoparticles tend to decrease their surface energy via aggregation to form larger objects. It can be avoided by means of nanoparticle stabilization using organic compounds creating integral part of nanoparticles. Oleylamine and polyvinyl alcohol, commonly used for nanoparticle stabilization and detectable by a high temperature mass spectrometry were studied in this work. Spectral data were used for an evaluation of desorption mechanism of organic matters from the selected bimetallic nanoparticles and of catalytic properties of these nanoparticles. This research is important for development of advanced materials.
Vedoucí práce: Pavel Brož
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: hmotnostní spektrometrie; Knudsenova efúzní hmotnostní spektrometrie; nanočástice; oleylamin; Knudsen effusion mass spectrometry; mass spectroscopy; nanoparticles; oleylamine; diplomové práce; master's theses