Složení minerálů ze skupiny vesuvianu z vybraných lokalit kontaktních skarnů Českého masívu - Malý, Jakub (2016)
Abstrakt Vesuviany ze Žulové a Vápenné jsou velmi podobné chemickým složením a vyznačují se vysokým poměrem Fe/Mg, zvýšeným obsahem Na, Mn a vysokými obsahy F, Be, Zn a Bi. Složením se primárnímu vesuvianu ze Žulové podobá také vesuvian z Bludova, který ale má mírně nižší poměr Fe/Mg a nižší obsah F a Li, Be. Na lokalitě Žulová byla ve vesuvianu zjištěna zonálnost, která se projevuje změnou chemismu od jádra k okraji krystalu. Směrem do jádra mírně narůstá koncentrace Fe, Be, B, Zn a Sn a naopak klesají koncentrace Al, Mg, a F. Ve stejném vzorku se vyskytuje také sekundární vesuvian, který se od primárního liší velmi malým obsahem Li, Be, Na, Mn, mírně nižším Zn, a výrazně nižším Ti a Bi; oproti tomu mírně roste obsah B a několikanásobně roste koncentrace Mg, Sn, La a Ce. Dva studované vzorky vesuvianu pocházející z Nedvědice jsou více hořečnaté. Oba vesuviany jsou charakteristické vysokým obsahem As.