Složení pórové vody bentonitu - Bednář, Daniel (2016)
Tato diplomová práce se zabývá studiem horniny bentonit a jejími reakcemi s vodným prostředím. Bentonit je jílovitá hornina, se kterou se počítá jako s inženýrsko-geologickou bariérou při hlubinném ukládání radioaktivního odpadu. Pro experiment byl použit bentonit Sabenil, který byl umístěn do kádinek a odměrných válců a smíchán s deionizovanou vodou v poměru 1:80 a 1:40. Experiment probíhal po dobu 132 dní. Po 28, 79 a 132 dnech byly provedeny odběry z několika vrstev (volná voda, koloid, suspenze, suspenze spodní). U každého odběru proběhlo měření pH, Eh, konduktivity a teploty. Ze získaných roztoků byly stanoveny koncentrace hlavních aniontů a kationtů. Pevné vzorky byly analyzovány pomocí Ramanovy spektroskopie a RTG difrakce. Byly porovnány a vyhodnoceny změny probíhající v čase a rozdíly mezi vrstvami.