Role bakteriofágů ve virulenci a fitness bakterií - Baloghová, Adriána (2016)
Medzi baktériami a fágmi sa počas dlhej spoločnej koevolúcie vyvinuli mechanizmy, prostredníctvom ktorých sú schopné ovplyvňovať sa navzájom. Fágy sa tak stali nielen predátormi baktérií, ale aj vektormi k začleňovaniu genetickej informácie. Dôležitú úlohu pri tvorbe nových patogénnych aj nepatogénnych bakteriálnych kmeňov a druhov hrajú procesy horizontálnej evolúcie, prostredníctvom ktorých dochádza k prenosu génov pre virulenciu, rezistenciu a fitness baktérií. Baktérie, ktoré sú schopné prijímať gény kódujúce fitness a začleňovať ich do svojho genómu, získavajú momentálne selektívne výhody oproti ostatným baktériám a to hlavne v podmienkach rýchlo meniaceho sa prostredia.