Hydrogeologické poměry okrajové části Dyjskosvrateckého úvalu - Chladilová, Monika (2016)
Diplomová práce je zaměřena na území města Kuřim a okolí. Jedním z mnoha cílů diplomové práce bylo popsat hydrogeologické, geologické, klimatické a geomorfologické poměry studované oblasti. Na základě zhodnocení hydrogeologických poměrů byl sestaven koncepční model struktury. Následně byl v programu Processing Modflow Pro sestaven numerický model proudění pro ověření zásob ve studované struktuře a druhý model se zvýšeným čerpáním na vrtech a s nově navrženým čerpaným vrtem. Území dle výsledků je v hydrologické rovnováze, režim proudění podzemních vod je ve směru ze SV na JZ, voda odtéká přírodními drenážními oblastmi. V druhém modelu je při zvýšení čerpaného množství a s nově čerpaným vrtem území stále v hydrologické rovnováze, co se týče vstupů a výstupů, ale voda téměř přírodními drenážními oblastmi neodtéká. To by mohlo způsobovat ztrátu dotace do kolektorů J a JZ od modelované oblasti.