Vývoj chemického složení turmalínů z elbaitového pegmatitu Řečice - Flégr, Tomáš (2016)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem chemického složení turmalínů v elbaitovém pegmatitu v Řečici, strážecké moldanubikum. V rešeršní části jsou shrnuty dosavadní poznatky o elbaitových pegmatitech, jejich turmalínech a dosud publikovaná data o elbaitovém pegmatitu v Řečici. Vedle popisu stavby pegmatitu, texturních jednotek a jeho minerálních asociací je hlavním výsledkem práce studium chování chemických prvků v turmalínech (skoryl, povondrait, dravit, elbait, liddicoatit) na základě studia na elektronové mikrosondě (EMP) a LA-ICP-MS. Zjištěné trendy vývoje chemického složení turmalínů jsou podobné jiným elbaitovým pegmatitům moldanubika, poněkud odlišné je chování Ca a především přítomnost skoryl-povondraitu v kontaktní zóně.