Změny v zastoupení látek ropného původu v systému řeky Bílina - Barthová, Ivica (2016)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit změny v zastoupení látek ropného původu v systému řeky Bílina, která je průmyslově silně využívanou oblastí. Na zhodnocení ropné kontaminace byl použit parametr uhlovodíky C10-C40 (v minulosti známý jako parametr nepolární extrahovatelné látky NEL). Součástí práce byl také odběr sedimentů z nejvíce zatížených oblastí, v nichž se metodou plynové chromatografie stanovil obsah uhlovodíků C10-C40. Výsledky potvrdily trvalé zatížení oblasti ropnými látkami. Pomocí laboratorního experimentu byla sledována přirozená degradace ropných látek v kompostu a půdě po dobu 6 měsíců.