Termogravimetrické studium a Ramanova spektroskopie bentonitů sycených podzemní vodou - Rybářová, Andrea; Zeman, Josef, 1951-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2016)
Řešení této diplomové práce se soustředí na charakterizaci různě vázané vody v bentonitech pomocí termogravimetrické analýzy a Ramanovy spektroskopie. Pro sledování vazby vody v bentonitech byla provedena série laboratorních experimentů na dvou vybraných typech bentonitů. Prvním z nich byl přírodní vápenato-hořečnatý bentonit, druhým pak bentonit aktivovaný sodíkem. Z obou typů bentonitů byly namíchány směsi s proměnlivým množstvím destilované vody a následně proběhla v různých časových intervalech termická analýza. Výsledky analýz ukázaly, že složení sytící vodné fáze nemá vliv na vazbu vody v bentonitech. Také stupeň nasycení bentonitu vodou nehrál žádnou roli. Ramanova spektroskopie prokázala, že při tepelném namáhání termogravimetrickou analýzou vzniká mezi novými fázemi hematit.
The aim of this thesis is the characterization of differently bound water in bentonites by using the thermogravimetric analysis and Raman spectroscopy. In order to monitor the binding of water in bentonites a series of laboratory experiments were performed on two selected types of Bentonite. The first type was a bentonite rich in calcium and magnesium; the second type was a sodium-activated bentonite. Several mixtures of both types were prepared, with varying ratio of bentonite and distilled water; this was followed by a thermogravimetric analysis at various time intervals. The results demonstrated that the composition of the saturation of the aqueous phase did not affect the binding of water in bentonites. The degree of water saturation of the mineral also played no role. Raman spectroscopy showed that new phases, for example hematite, were created when the bentonites were exposed to thermal stress during the thermogravimetric analysis.
Vedoucí práce: Josef Zeman
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: bentonit; podzemní vody; Ramanova spektroskopie; bentonite; groundwaters; Raman spectroscopy; diplomové práce; master's theses