Termogravimetrické studium a Ramanova spektroskopie bentonitů sycených podzemní vodou - Rybářová, Andrea (2016)
Řešení této diplomové práce se soustředí na charakterizaci různě vázané vody v bentonitech pomocí termogravimetrické analýzy a Ramanovy spektroskopie. Pro sledování vazby vody v bentonitech byla provedena série laboratorních experimentů na dvou vybraných typech bentonitů. Prvním z nich byl přírodní vápenato-hořečnatý bentonit, druhým pak bentonit aktivovaný sodíkem. Z obou typů bentonitů byly namíchány směsi s proměnlivým množstvím destilované vody a následně proběhla v různých časových intervalech termická analýza. Výsledky analýz ukázaly, že složení sytící vodné fáze nemá vliv na vazbu vody v bentonitech. Také stupeň nasycení bentonitu vodou nehrál žádnou roli. Ramanova spektroskopie prokázala, že při tepelném namáhání termogravimetrickou analýzou vzniká mezi novými fázemi hematit.